Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Ο μπακλαβάς της Τζέσσυ!


Καλησπέρα σας, φίλοι μου!
Πώς περνάτε αυτές τις ζεστές μέρες του Αυγούστου;
Εγώ πάλι αποφάσισα να σας θυμίσω μια γνωστή, παραδοσιακή συνταγή μπακλαβά... που τυχαίνει να είναι και η αγαπημένη μου!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Υλικά:
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό καρυδόψιχα
  • 1 πακέτο τρίμμα φρυγανιάς
  • 7 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • μισό κ.γ. κανέλα
  • μια πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • γαρίφαλο ολόκληρο
  • 1 ποτήρι βούτυρο
  • λάδι για ράντισμα των φύλλων
Για το σιρόπι:
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 1/2 ποτήρια νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
  • μια πρέζα κανέλα, γαρίφαλο
Εκτέλεση:
 
Χτυπάμε στο μίξερ την καρυδόψιχα να γίνει κομματάκια.
Στη συνέχεια, την ανακατεύουμε με τη μαύρη ζάχαρη, το τρίμμα φρυγανιάς, την κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο.
Αφού λαδώσουμε το ταψί, στρώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα. Από εδώ και πέρα σε κάθε φύλλο που λαδώνουμε πασπαλίζουμε παντού μικρή ποσότητα γέμισης. Δηλαδή φύλλο-λάδωμα-γέμιση κοκ.
Τα τελευταία 4 φύλλα τα λαδώνουμε και τα τοποθετούμε στο πάνω μέρος του μπακλαβά. Χαράζουμε το μπακλαβά σε ρόμβους μέχρι τη μέση του πάχους του και καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε ρόμβο.
 
Περιχύνουμε το μπακλαβά με λίγο λάδι και με το βούτυρο λιωμένο. Ραντίζουμε το μπακλαβά με λίγο νερό.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170'C για περίπου μιάμιση ώρα.
Για το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 7 λεπτά.
 
Όταν βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι καυτό.
 
Σας χαιρετώ και ανυπομονώ να μάθω τις επιτυχίες σας...!